چارت سازمانی چیست و چطور چارت سازمانی بکشیم؟

چارت سازمانی را چطور رسم کنیم؟

در اکثر سازمان‌ها و شرکت‌ها چارت سازمانی وجود ندارد و به همین دلیل تداخل مسئولیت‌ها را شاهد هستیم. وقتی در سازمان‌هایی با  بیش از 10 پرسنل چارت سازمانی تعریف نمی‌کنیم دچار چالش‌هایی سنگین خواهیم شد. ما باید افراد در سطوح مختلف را توجیه کنیم که برخی مسائل به آنها ارتباطی ندارد.

در مدیریت یک اصل به نام وحدت فرماندهی وجود دارد. یعنی یک کارمند نباید توسط دو نفر مدیریت شود. متاسفانه این مشکل در کسب و کارها بسیار مشاهده میشود. به خصوص کسب وکارهایی که چند شریک دارند و هر شریک یک مدل اجرای انجام کار به کارمند میدهد و باعث سردرگمی کارمند میشود.

در این شرایط اگر کارمند قوی باشد مجموعه را ترک خواهد کرد و کارمند ضعیف و معمولی، باقی‌ می‌ماند و بهانه‌ای پیدا میکند که کارهایش را توجیه کند و اشتباهاتش را به گردن هر یک از شرکا میاندازد.

در چارت سازمانی میخواهیم بدانیم که چه مواردی را باید از کارمندان پیگیری کنیم و چه گزارش‌هایی بگیریم.

گزارش گیری از کارمندان

در چارت سازمانی نقش هر فرد و اینکه دقیقا چه کاری انجام میدهد، مشخص است. هر فرد در مجموعه باید یک کار تخصصی که فرد دیگری انجام نمیدهد را انجام دهد. یعنی اگر مسئول انجام آن کار نباشد، کس دیگری نیست که کار او را انجام دهد.

این مسئله هیچ تضادی با سیستم سازی ندارد که بگوییم یک کار به یک فرد وابسته میشود. زیرا برای انجام کارها یک الگو درست می‌کنیم که اگر او نبود فرد دیگری باشد که جای او آن کار را انجام دهد. ولی حتما یک وظیفه کلیدی باید توسط یک فرد انجام شود.

مثلا ادمین اینستاگرام نمیتواند دو نفر باشد. باید یک تقسیم کاری وجود داشته باشد. باید یکی در سطح بالاتر و دیگری در سطح دیگری تعریف شود.

در خیلی از کسب و کارها، کار در بخش‌های مختلف پخش است. مثلا کسی که کار حسابداری انجام میدهد، کار فروش هم انجام میدهد و در بازاریابی و انبار هم دخیل است.

واگذاری کارهای زیاد به یک کارمند

در این شرایط در صورت بروز مشکل کسی مسئولیت کارها را به عهده نمی‌گیرد. بعلاوه در بعضی کارها مثل حسابداری، خرید و فروش امکان اختلاس وجود دارد. یعنی وقتی یک فردی حسابدار است، خودش خرید میکند و خودش میفروشد میتواند به راحتی اختلاس کند.

برای خرید میتواند از یک شرکت پورسانت بگیرید و محصولات آنها را بخرد، یا وقتی حسابداری در دستش است میتواند در خرید حساب سازی کند.

برای پیشگیری از وقوع چنین مشکلی ابتدا باید مشخص کنید که چه افرادی در فعالیت‌های کلیدی دخیل هستند. یعنی چارت سازمانی را تعریف کنیم.

بسته به کسب و کارهای مختلف سطوح چارت سازمانی میتواند عمق داشته باشد یا سطحی باشد.

چطور چارت سازمانی بکشیم؟

ابتدا کارهایی که در مجموعه داریم را مینویسیم. مثلا خرید، فروش، حسابداری، رزرواسیون و … .

در گام بعد بررسی می‌کنیم که چه کسی مسئول انجام این کار است. زیرا وقتی میخواهیم بگوییم که این کار باید انجام شود باید مشخص کنیم که این کار باید توسط چه کسی انجام شود. اگر مسئول داشته باشیم آن فرد به مسئول بالا دستش پاسخگو خواهد بود.

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

ما باید چارچوب‌هایی را حتی در کسب و کار کوچکمان تعریف کنیم.

لزوما قرار نیست که چارت سازمانی ما چند سطحی باشد. بلکه مطالعات جهانی نشان میدهد که باید سطوح چارت سازمانی را تا جایی که میتوانیم کم و تخت کنیم و بروکراسی ایجاد نکنیم.

وقتی که کارها را تقسیم و بین افراد توزیع می‌کنیم باید تعداد کارهایی که به افراد واگذار می‌کنیم هم در نظر داشته باشیم تا سنگین بودن میزان کارها باعث نشود که فرد نتواند کارهایی محوله را به درستی انجام دهد.

در شرایطی که این اتفاق افتاد و ما کارهای زیادی را به یک فرد واگذار کردیم و او نتوانست همه کارهایی که به او محول میشود را انجام دهد، باید بررسی کنیم و فقط مهمترین کارهایی که باید توسط آن شخص انجام شود را به او واگذار می‌کنیم.

مدیریت واگذاری کارها

باقی کارها را یا باید خودمان انجام دهیم یا آن را به فرد دیگری واگذار کنیم تا زمانی که شرایط لازم برای استخدام یک فرد جدید در مجموعه را پیدا کنیم.

تا جایی که ممکن است نباید نیرو اضافه کنیم ولی اگر دیدیم که کارهای حیاتی و کلیدی توسط مدیر انجام میشود، قطعا باید آنها را واگذار کنیم. در مقاله اصول واگذاری کارها در مدیریت چرایی و روش واگذاری کارها را شرح دادیم.  

حتما در مجموعه چارت سازمانی را رسم کنید. حتی اگر مسئول انجام همه کارها خودتان باشید. وقتی مسئول همه انجام کارها را بنویسید و در همه بخش‌ها اسم خودتان نوشته شده باشد متوجه خواهید شد که شما اصلا سیستم سازی ندارید.

ممکن است که به عنوان یک مدیر زمان کمی را در روز صرف انجام کار مهم و کلیدی کنید اما از آنجایی که کار مهم و کلیدی باید مسئول مشخصی داشته باشد که ششدانگ حواسش به انجام کار به بهترین نحو باشد، نباید این کار را انجام دهید.

واگذاری کارها به پرسنل

چه کارهایی کلیدی و مهمی می تواند توسط صاحب کسب و کار انجام شود؟

  • کارهایی که دوستشان دارید و میدانید که در انجام آن کار مهارت دارید و عاشق آن کار هستید و نمی‌خواهید آن را حذف کنیم.
  • کارهایی که برای ما جنبه محرمانگی دارد.

نکته: اگر کار کلیدی است و نمی‌خواهید توسط فرد دیگری انجام شود و مثلا در هفته ممکن است یک روز وقت شما را بگیرد مشکلی ندارد که انجامش دهید. اشکالی ندارد که 20 درصد از فعالیت‌های مدیر جزو کار باشد اما نباید 80 درصد از زمان مدیر به انجام کارها در مجموعه اختصاص یابد.

کارهایی که تناوب انجام(فاصله انجام) آنها زیاد است اشکالی ندارد که توسط صاحب کسب و کار انجام شود. اما کاری که زمان انجام آن کم است و تناوب آن نیز کم است باید واگذار کنیم. هر روز باید یک کاری را فوری انجام دهیم مثلا قیمت بگیریم و پیش فاکتور صادر کنیم. چنین کارهایی باید واگذار شوند.

واگذاری کارها به کارکنان

مواردی که در چارت سازمانی باید مشخص باشند:

نقش هر فرد: هر فرد در مجموعه چه وظایفی را به عهده دارد؟

نحوه ارتباطات: افراد چطور با هم در ارتباط هستند

گزارش دادن: هر فردی به چه کسانی باید گزارش دهد. برای گزارش دهی میتوانید از نرم افزارهایی مثل CRM یا حتی گوگل درایو استفاده کنید و کاری کنید که پرسنل اعداد و ارقام ثبت شده داشته باشند و گزارش با اعداد باشد.

پاسخگویی: پاسخگو بودن به افراد در رده‌های بالاتر

اگر قرار باشد که در هر فعالیتی یک فرد به چند نفر پاسخگو باشد، این تداخل‌ها باعث اختلاف بین مدیران و پرسنل میشود.

اصل وحدت فرماندهی

نکاتی که برای رسم چارت سازمانی باید به آن توجه کنید:

وحدت فرماندهی: یک فرد نباید از چند نفر دستور بگیرد.

تخصص: با حرکت از بالا به پایین در چارت سازمانی باید افراد متخصص‌تر باشند و کار را حرفه‌ای بلد باشند. مثلا مدیر عامل نیاز نیست اینستاگرام بلد باشد اما ادمین اینستاگرام که در سطح پایین‌تر وجود دارد باید یک فرد متخصص باشد.

رهبری و سرپرستی: قدرت رهبری و سرپرستی باید در سطوح بالاتر بیشتر باشد.

ادراک: مدیر باید حال کارمند را درک کند. ما یک سیکل بیوریتم در انسان‌ها داریم و افراد یک سینوسی از روزهای خوب و بد دارند. مدیری که در روز بد پرسنل بیشترین کار را از او میخواهد ادراک درستی ندارد یا به اصطلاح رهبر نیست و افراد عاشقانه برایش کار نمی‌کنند و دستوری کار می‌کنند.

برای مدیریت کارها و واگذاری کارها به پرسنل باید ابتدا چارت سازمانی را در مجموعه تعریف کنید. کارهای کلیدی در کسب و کارتان را مشخص و مسئول انجام هر کار را نیز تعیین کنید. هر وظیفه کلیدی باید فقط توسط یک فرد انجام شود. در نهایت آنها را طبق چارت در جایگاهی که باید باشند قرار دهید.

اگر به مشاوره نیاز دارید فرم زیر را تکمیل کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند یا مستقیما با شماره تماس زیر با ما در ارتباط باشید.

نام و نام خانوادگی(ضروری)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *